Pre-conceptiezorg is de tijd tussen het overwegen over een zwangerschap en het ontstaan van een zwangerschap.

Vergroot je vruchtbaarheid
Zelf kun je het een en ander doen om je vruchtbaarheid op peil te houden. Er is namelijk een aantal factoren aan te wijzen die de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen aantoonbaar verslechtert. Vrouwen die (mee)roken hebben maandelijks 30% minder kans om zwanger te worden. Ook rokende mannen zijn minder vruchtbaar. Alcohol is ook een echte vruchtbaarheids-killer. Bij meer dan 2 glaasjes per dag wordt bij vrouwen onder meer de eisprong geremd. Bij mannen die overmatig drinken loopt de kwaliteit van hun sperma gevaar. Ook sommige drugs, zoals methadon en heroïne, verminderen de vruchtbaarheid.

zwanger_slide

Hormonen spelen een sleutelrol bij het zwanger worden, voorbeelden zijn

Onregelmatige cyclus
1 op de 5 vrouwen heeft hier mee te maken. Stress, een laag lichaamsgewicht, recente vermagering, een eetstoornis, medicijn-, pilgebruik of intensieve sportbeoefening kunnen oorzaken zijn.

PCOS (5-10% van de vrouwen)
is een overtollige aanmaak van mannelijke hormonen. De eierstokken produceren teveel aan testosteron. Deze aandoening heet PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom). Je menstruatie kan onregelmatig zijn, soms kun je zelfs maanden lang niet ongesteld zijn. Door de overmaat aan mannelijke hormonen kun je veel puistjes krijgenen last van haargroei op je kin, je borsten of je onderbuik. Ook kan je iets te zwaar worden.

Endomtriose (1 op de 10 vrouwen)

Bij de aandoening endometriose heeft het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder verspreid over andere plaatsen in de buik. Ook dat kan klachten geven aan de eileiders.

Hypofyse
maakt onvoldoende hormonen aan. Het gaat om het geslachtshormoon lutropine (LH). Deze stof stimuleert bij vrouwen de vorming van progesteron en bevordert de ovulatie. Een tekort aan progesteron, dan komen er geen of onvoldoende gerijpte eicellen vrij en ben je dus minder vruchtbaar.


Algemeen advies

Stop met roken, drink geen alcohol en gebruik geen drugs, drink veel water eet veel groenten en fruit en vermijdt stress. Een goed gezond lichaam en goede leefomstandigheden, zo nodig aangevuld met natuurlijke supplementen geeft goede eicellen en zaadcellen. Dit geldt voor zowel de vrouw als de man. Boven de 35 jaar is de vrouw al minder vruchtbaar.
Goede voeding, een goede leefstijl en natuurlijke supplementen, hier kan je al mee aan de slag gaan als je een zwangerschapswens hebt. Hiermee meer kans op zwangerschap en meer kans op een gezond kind

Welke suppletie geadviseerd bij zwangerschapswens

 • Foliumzuur vanaf zwangerschapswens tot 10 weken na conceptie (= 10 weken na 1e dag laatste menstruatie). Foliumzuur is noodzakelijk voor aanmaak rode bloedcellen, werking zenuwen en voor ontwikkeling zenuwstelsel ongeboren kind (ter voorkoming van spina bifida): Foliumzuur zit in veel groenten en volkorenproducten en bij zwangerschap is het niet mogelijk de gewenste hoeveelheid erbij te eten.
 • Omega 3 vetzuren innemen tijdens 3e trimester (vanaf 20e week) gaat er meer omega naar de baby. Zwangere vrouw verliest tot 50% van haar voorraad en het lichaam put dan uit eigen reserves en dit gaat weer ten koste van de vrouw en haar stemming. Het duurt tot 26 weken na de bevalling tot deze voorraad weer is aangevuld (baby neemt ook via de moedermelk). Omega 3 van dierlijke oorsprong komt voor in vette vis zoals haring, makreel en zalm.
 • Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van een stevig skelet en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk, juist voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Waar zit het in: Bak en braadproducten, vette vis, vlees en volle melkproducten.

Veel gebruikte methodes om vruchtbaarheid te controleren

 • Temperatuur methode: in bed blijven liggen en temperatuur opnemen. In de 1e helft van de cyclus laag temperatuur niveau (36,6 – 36,8). In de 2e helft van de cyclus hogere temp (36,9 – 37,1). Begin menstruatie daalt temperatuur weer. Let op: Altijd zelfde tijd temperaturen => bij wakker worden. Achteraf is de eisprong pas zichtbaar
 • Ovulatietest
 • Coïtus timing: spermatozoa kunnen 6 a 10 dagen overleven. Proactieve seks van 6 dagen voor- tot 12 uur na ovulatie geeft verhoogde kans op zwangerschap.

Dieetadviezen bij zwangerschapswens

Overgewicht heeft negatief effect op vruchtbaarheid. Zowel mannen als vrouwen hebben baat bij afvallen als men te zwaar is. Mannen en overgewicht: door lager testosteron niveau vaker problemen bij productie spermacellen. Bij vrouwen is door een verstoring van de hormoonhuishouding de functie van de eierstokken verstoord en wordt menstruatie onregelmatig.

Bij 5-10% gewichtsverlies geeft dit al een gunstig effect op hormonale verstoringen.Ook bij regelmatige menstruaties zorgt overgewicht dat het langer duurt voor men zwanger wordt. Hoe hoger BMI hoe meer de kans op een zwangerschap afneemt.
Extreem afvallen is niet nodig. Er is vaak al effect na 2 tot 4 maanden.

Advies: afvallen helpt echt om sneller zwanger te worden!

Preconceptie dieetadviezen

 • Vegetariër: let op voldoende vitamines B en ijzer
 • Geen rauwmelkse kazen (i.v.m. listeria)
 • Geen rauw of rosé gebakken vlees (toxoplasmose)
 • Geen ongewassen fruit en groenten (toxoplasmose / salades (al gewassen toch wassen)
 • Geen lever => hierin veel vitamine A (afwijkingen centrale zenuwstelsel / gelaat en hartafwijkingen)
 • Minder cafeïne => kans miskraam / laag geboorte gewicht
 • Let op Theïne => geeft hoge bloeddruk (wel zoethout ? en rooibos thee)
 • Tweede tremester meer clacium = nieuw (in melkproducten en groene groenten)

Afspraak Maken

...

Maak hier gemakkelijk en snel je afspraak

24 uur per dag bereikbaar

Afspraak maken
Ankie Visser
Appolotoren 14
2324 DR Leiden
06 506 06 335
a.visser@careforwomenleiden.nl