Een menstruatie is het maandelijks bloedverlies bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. De eerste menstruatie begint tussen het tiende en zestiende jaar, en de laatste menstruatie vindt ongeveer rond het 51e levensjaar plaats. Gemiddeld 500 keer heeft een vrouw een eisprong, die meestal overbodig blijkt te zijn. Als er een onbevruchte eitje is wordt het slijmvlies van de baarmoeder afgestoten, dit is de menstruatie.

Je verliest een halve deciliter bloed, en je lichaamstemperatuur daalt een halve graad.          Dame op strand

Menstruatieklachten

Van de Nederlandse bevolking heeft 25% van de vrouwen te maken met klachten voor of tijdens de menstruatie. Deze klachten kunnen het dagelijks leven negatief beïnvloeden. Ook het niet hebben van een menstruatie en een te korte of te lange menstruatie horen hierbij. Menstruatieklachten betekenen voor iedere vrouw wat anders en zijn niet gebonden aan leeftijd.

Klachten bij de menstruatie

  • buikpijn, buikkrampen en rugpijn
  • De meest voorkomende pijn tijdens een menstruatie is een zeurderige pijn in de onderbuik. Dat kan tijdens de menstruatie zijn, of voordat de menstruatie doorbreekt. Sommige vrouwen voelen zelfs krampen. Die krampen worden veroorzaakt door het samenkrimpen van de baarmoeder waardoor het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten.
  • Andere veel voorkomende menstruatieklachten zijn misselijkheid (soms zelfs overgeven), hoofdpijn, moeheid, slapeloosheid, diarree of verstopping. gespannen borsten, een opgeblazen gevoel en hoofdpijn.
  • Emotionele verschijnselen: prikkelbare of neerslachtige gevoelens en stemmingswisselingen.
  • Een te sterke menstruatie kan verschillende hormonale oorzaken hebben, maar ook te maken hebben met medicijngebruik of een aangeboren afwijking.
  • Als een vrouw langer dan zes dagen vloeit, spreken we van te veel bloedverlies. Deze vrouwen moeten om het uur hun maandverband of tampon verwisselen. Vaak is het bloed donker en klonterig en gaat het bloedverlies gepaard met pijn in de onderbuik.
  • Te zwakke menstruatie
    Als iemand om de zes weken menstrueert en maar één of twee dagen vloeit, is er sprake van een zwakke menstruatie. Dit kan komen door een hormonale oorzaak, gebruik van medicijnen (hormoonpreparaten), een aangeboren afwijking en/of een trage schildklierwerking.
  • PreMenstrueelSydroom (PMS) is het optreden van klachten die beginnen in de tweede helft van de menstruatiecyclus en die weer verdwijnen bij het begin van de menstruatie. Sommige vrouwen houden ook nog klachten tijdens de eerste dagen van de menstruatie. Na een periode van minimaal een week zonder klachten komen de klachten weer terug. Door de steeds terugkerende klachten verstoort PMS je normale leefpatroon. Niet zelden nemen de klachten in de loop der jaren ook toe.

Afspraak Maken

...

Maak hier gemakkelijk en snel je afspraak

24 uur per dag bereikbaar

Afspraak maken
Ankie Visser
Appolotoren 14
2324 DR Leiden
06 506 06 335
a.visser@careforwomenleiden.nl